Манифестација „Изађи ми на теглу“

Туристичка организација Власотинца je у сарадњи са асоцијацијом „Башта Машта“ из Београда 25. августа организовала манифестацију „Изађи ми на теглу“. Реч је о манифестацији караванског типа која већ четири године обилази градове широм Србије. До сада је представљена у 60 градова, припремљено је 12.000 тегли ајвара, имала је око 100.000 посетилаца и 750 медијских објава. У Власотинцу је организована први пут.

„ Такмичење „Изађи ми на теглу“ је такмичење у спремању ајвара, по коме Србија може постати аутентична и јединствена у свету. Овај караван био је наш гост 25. августа, првог дана Винског бала. Такмичење се одвијало на платоу испред зграде Скупштине општине. И ове године поштовао се концепт који манифестација има, да спаја традиционално и модерно, село и град, прошлост и садашњост, а све у циљу потраге за најбољим рецептом за припремање ајвара.Организатор из Београда је обезбедио све неопходне реквизите за спремање ајвара, а учесници су били у обавези да понесу шерпу, варјачу и воденицу за млевење. Такмичило се 14 екипа из Власотинца и окружења. Током манифестације изведен је богат културно-уметнички програм“, рекла је в.д. директора Туристичке организације Власотинца Наташа Ђокић Живковић.
Квалитет спремљеног ајвара оцењивао је стручни жири састављен од професионалног кувара Злате Игњатовић, технолога Небојше Стојановића и Милана Петковића, који се већ неколико година уназад бави производњом зимнице и за своје „Плодове са Власине“ је на многим сајмовима и такмичењима добијао награде.

По оцени жирија прво место освојила је екипа „Све си умемо“ из Власотинца. Друго место освојила је екипа „Дарови Лужнице“ из Бабушнице а треће екипа „Баш, баш“ из Власотинца. Екипа „Све си умемо“ такмичиће се на завршном делу манифестације у Соко Бањи.