Вински бал данас

Садржај је из године у годину постајао богатији, па је тако 2001.године организован Сајам вина на коме су одржана предавања о вину и виноградарству, преради и застити вина и виноградарства, а наредних година су организовани и Конгреси виноградара и воћара. Програм је обогаћен и спортским дешавањима у току дана попут параглајдинг турнира, одбојке на плажи, шаховског турнира, такмичења у пливању. За љубитеље шприцера организује се такмичење у брзом испијању шприцера.

2012. године Вински бал је започет Играма на води, које су се одржале на градском језеру у подне. Игре су се састојале из неколико дисциплина. Затим, у каснијим поподневни часовима градом пролази Винска поворка (карневалског карактера) коју чине берачи који пролазницима деле гражђе, дечији маскенбал, мажореткиње и бубњари. После тога на малој бини код „Хотела Земун“ следи наступ фолклорних група из Власотинца и околине, где се налазе и власотиначки винари који излажу своја вина, а посетиоцима је омогућена бесплатна дегустација вина. У каснијим вечерњим сатима, на главној бини одржавају се концерти, најпре локалних бендова, а потом познатих певача и група.

Од 2015. на градском језеру се плива за винско буренце, а од 2016. се организује „Међународни салон вина-вина југа“ на коме поред локалних винара излажу реномитране винарије Србије, а од гостију су присутне винарије из Македоније, Мађарске и Црне Горе. Поред изложбеног карактера на салону су присутни и Вински витешки редови из Србије, а домаћин им је Вински витешки ред Свети Симеон из Власотинца, такође се сваке године у склопу салона организују предавања на тему унапређења виноградарства и производње вина и различите врсте дискусија и размене искустава.

Ако желите да упознате људе без маске, веселе, искрене љубитеље шетњи покрај Власине, добре музике и кафане, дефинитивно требате доћи у Власотинце. Најбољи период за посету је задњи викенд августа када се и одржава манифестација „Вински бал“ као сведок једног давног златног времена за Власотинце. Тада су вредни људи наше вароши, славили вино, рад, младост и лепоту, и оставили будућим поколењима да не забораве на праве вредности.

Нека на млађима буде задатак да ову манифестацију унапређују и поднигну на виши ниво, нека она доприноси развоју виноградарства и нека нас увек подсећа да рад и љубав према ономе чиме се бавиш увек може донети плодове, па макар и са закашњењем.

Изволите дођите да посетите једну од најстаријих манифестација у Србији, која је пркосила и одолевала свему кроз шта је наша земља пролазила, а ми ћемо се потрудити да увек пожелите да се вратите.