Вински бал кроз историју

Богата и славна историја развоја власотиначког виногорја изродила је манифестацију Вински бал који датира из давне 1960. године када се по први пут организује у оквиру Међународног сајма текстила у Лесковцу. Поред огромне табле на улазу у град са добродошлицом, преко сређених улица, посетиоце су на гвозденом мосту преко Власине дочекале две огромне винске флаше.

Са моста се видела река у „пламену и кеј на њеној десној обали раскошно осветљен хиљадама светиљки и лампиона у виду бурића. На „Балски стадион“ посетиоци су улазили кроз огромну бачву, где су плативши улазницу у износу од хиљаду динара добијали чутурицу вина и марамицу са амблемом бала. Код улаза су могли пробати чувено власотиначко вино „Гром“, а затим су им на располагању стајали многи платои за разоноду. Они који су желели да проведу ноћ у мањем друштву имали су на располагању посебно уређене сепарее у стилу колиба по виноградима. Седело се крај реке Власине или на трави у околним виноградима, виноградарским колибама или у летњој башти „Власина“. Дуж обале су се окретали ражњеви са прасићима и јагањцима, као и специјалитети са роштиља. Посебна атракција била је воденица у којој су гости могли добити печене погаче под вршницима. Она се налазила на самој реци и до ње се долазило висећим мостом, подигнутим у ту сврху.

Почетак Винског бала био је најављиван противградним ракетама. Програм се састојао од дефилеа оркестара са свих балских платоа, избора за мис бала и највеселијег госта.После поноћи „Винарска задруга“ је сваком хиљадитом госту додељивала комплет власотиначких вина Гром, Ружица и Племенка.

Ево неколико забележених и сачуваних редова из „Борбе“ од 24.07.1961. године:

„Вински бал одржан је на винском стадиону у којем су протицали Гром, Племенка, Ружица и нешто реке Власине. Јуче је друмом из Лесковца прошао до сад најдужи караван. На улазу у град стајао је саобраћајни знак са поништеном тестијом који је значио „забрањена употреба воде“, овај знак је и данас симбол Винског бала.“

Манифестација је организована наредних осам година, а онда је прекинута све до 1994. када је поново обновљена. Термин у односу на 60-е године је померен за крај августа и почетак септембра и трајао је три до пет дана. Програм се састојао из избора најбољег винара, виноградара, карикатуре натему вина, мис Винског бала, највеселијег госта.