Nazad na vrh

„Mart na Moriču“ – više od planinarske akcije

  /  Vesti / „Mart na Moriču“ – više od planinarske akcije

Centar Vlasotinca je u nedelju, 26. marta, bio Srbija u malom. Planinari iz više od 30 planinarskih društava iz cele Srbije i Makedonije, njih blizu 400 iz Niša, Paraćina, Jagodine, Smederevske Palanke, Zaječara, Knjaževca, Trstenika, Surdulice, Kumanova, Bosilegrada, Brusa, Kragujevca, Leskovca, Sokobanje, Babušnice, Negotina i Bojnika okupili su se u Vlasotincu zadnjeg vikenda u martu da po petnaesti put pređe omiljenu planinarski stazu od Vlasotinca, preko Moriča, do planinarskog doma u Kopilancima.

Plato ispred zgrade opštine juče je bio mesto smeha, iskrene radosti, susreta starih prijatelja i upoznavanja novih. Bio je mesto u kome su se okupili ljudi koji vole planinske visine, koji vole prirodu i predano brinu o njoj čuvajući je za buduća pokolenja. „Pohod na Morič“ okupio je ljude koji neguju poseban stil života u skladu sa prirodom. Raznoliku družinu činili su učesnici od nepune dve godine do preko osamdeset. Najstariji učesnik ima 83 godine i savladao je Morič kao i decenijama mlađe kolege. Najmlađe učesnice su bile devetnaestomesečne bliznakinje Simona i Veronika.

Ovogodišnja akcija privukla je veliki broj učesnika, posebno mladih iz Vlasotinca i okoline. Umeli su članovi „Moriča“ da prenesu ljubav prema planinarenju na mlađe generacije, umeli su da svoju akciju učine prepoznatljivom u celoj zemlji i da u svoju varoš dovedu kolege iz svih krajeva Srbije kako bi im što bolje predstavili sve lepote našeg kraja. To im omogućava da u vremenu velike otuđenosti neguju dugogodišnja i iskrena prijateljstva, da razgovaraju, da se druže i raduju.
Učesnike pohoda je u ime PD „Morič“ pozdravila Milica Cvetković. Ona je je poželevši dobrodošlicu gostima podsetila da ih do vrha Moriča i planinarskog doma očekuje staza duga 12 kilometara i nadmorska visina od 600 metara, kao i kraća staza od Lopušnje do krajnje odrednice u dužini od tri kilometra.
Milica Cvetković se ovom prilikom zahvalila Turističkoj organizaciji opštine Vlasotince i Sportskom savezu koji su podržali akciju.

Oko osam časova planinari su krenuli preko Starog groblja, Brezovice i Samarnice, sve do Moriča. Staza ih je dalje vodila preko Lopušnje do mahale Kopilanci, gde je smešten planinarski dom. Srednje zahtevna staza je pogodna za sve uzraste.
Još jednom su se članovi Planinarskog društva „Morič“ pokazali kao odlični domaćini. Oni su se danima predano pripremali za akciju koja je postala poznata širom zemlje. Dosta vremena im je bilo potrebno da očiste teren oko planinarskog doma i obave sve pripreme kako bi što bolje ugostili svoje prijatelje za koje je tradicionalno pripremljen ručak.

Nakon pređene staze planinarima je preostalo druženje i uživanje u ranom prolećnom i sunčanom danu.

*ceo tekst preuzet sa fb stranice Informativni bilten Vlasina

TELL ME MORE

Make a splash with WaveRide, designed for everyone passionate about all things surfing.

Follow Us: