Nazad na vrh

Vinski bal

  /  Šta raditi   /  Manifestacije   /  Vinski bal

Bogata i slavna istorija razvoja vlasotinačkog vinogorja izrodila je manifestaciju Vinski bal koji datira iz davne 1960. godine kada se po prvi put organizuje. Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji, koja je odolevala teškim vremenima i održala se do danas. Na Vinskom balu u Vlasotincu nude Vam se najrazličitiji sadržaji kulturni, edukativni, zabavni i rekreativni.

Kada stignete do Nešićevog keja i prođete kroz kapiju Vinskog bala, dočekaće Vas lokalni proizvođači vina i ponuditi svojim najboljim vinom, grožđem, uz degustaciju tradicionalnih vlasotinačkih jela a sve to upotpuniće zabavni program sa kulturno-umetničkim sadržajem.

Dvodnevni program obiluje raznovrsnim aktivnostima, pa se tako:

  • Bira najbolji vinar i vino za tu godinu
  • Bira se najbolja karikatura i pesma na tamu vina i grožđa
  • Bira se Boginja vina
  • Posebno je atraktivno plivanje za vinsko burence na reci Vlasini nakon koga sledi druženje na obali reke uz Vlasinski kotlić.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa u toku dana, u večernjim časovima možete uživati i opustiti se uz koncerte poznatih izvođača i bendova na letnjoj pozornici pokraj Vlasine.

Vinski bal kroz istoriju

Bogata i slavna istorija razvoja vlasotinačkog vinogorja izrodila je manifestaciju Vinski bal koji datira iz davne 1960. godine kada se po prvi put organizuje u okviru Međunarodnog sajma tekstila u Leskovcu. Pored ogromne table na ulazu u grad sa dobrodošlicom, preko sređenih ulica, posetioce su na gvozdenom mostu preko Vlasine dočekale dve ogromne vinske flaše.

Sa mosta se videla reka u „plamenu i kej na njenoj desnoj obali raskošno osvetljen hiljadama svetiljki i lampiona u vidu burića. Na „Balski stadion“ posetioci su ulazili kroz ogromnu bačvu, gde su plativši ulaznicu u iznosu od hiljadu dinara dobijali čuturicu vina i maramicu sa amblemom bala. Kod ulaza su mogli probati čuveno vlasotinačko vino „Grom“, a zatim su im na raspolaganju stajali mnogi platoi za razonodu. Oni koji su želeli da provedu noć u manjem društvu imali su na raspolaganju posebno uređene separee u stilu koliba po vinogradima. Sedelo se kraj reke Vlasine ili na travi u okolnim vinogradima, vinogradarskim kolibama ili u letnjoj bašti „Vlasina“. Duž obale su se okretali ražnjevi sa prasićima i jaganjcima, kao i specijaliteti sa roštilja. Posebna atrakcija bila je vodenica u kojoj su gosti mogli dobiti pečene pogače pod vršnicima. Ona se nalazila na samoj reci i do nje se dolazilo visećim mostom, podignutim u tu svrhu.

Početak Vinskog bala bio je najavljivan protivgradnim raketama. Program se sastojao od defilea orkestara sa svih balskih platoa, izbora za mis bala i najveselijeg gosta.Posle ponoći „Vinarska zadruga“ je svakom hiljaditom gostu dodeljivala komplet vlasotinačkih vina Grom, Ružica i Plemenka.

Evo nekoliko zabeleženih i sačuvanih redova iz „Borbe“ od 24.07.1961. godine:

„Vinski bal održan je na vinskom stadionu u kojem su proticali Grom, Plemenka, Ružica i nešto reke Vlasine. Juče je drumom iz Leskovca prošao do sad najduži karavan. Na ulazu u grad stajao je saobraćajni znak sa poništenom testijom koji je značio „zabranjena upotreba vode“, ovaj znak je i danas simbol Vinskog bala.“

Manifestacija je organizovana narednih osam godina, a onda je prekinuta sve do 1994. kada je ponovo obnovljena. Termin u odnosu na 60-e godine je pomeren za kraj avgusta i početak septembra i trajao je tri do pet dana. Program se sastojao iz izbora najboljeg vinara, vinogradara, karikature natemu vina, mis Vinskog bala, najveselijeg gosta.

Vinski bal danas

Sadržaj je iz godine u godinu postajao bogatiji, pa je tako 2001.godine organizovan Sajam vina na kome su održana predavanja o vinu i vinogradarstvu, preradi i zastiti vina i vinogradarstva, a narednih godina su organizovani i Kongresi vinogradara i voćara. Program je obogaćen i sportskim dešavanjima u toku dana poput paraglajding turnira, odbojke na plaži, šahovskog turnira, takmičenja u plivanju. Za ljubitelje špricera organizuje se takmičenje u brzom ispijanju špricera.

2012. godine Vinski bal je započet Igrama na vodi, koje su se održale na gradskom jezeru u podne. Igre su se sastojale iz nekoliko disciplina. Zatim, u kasnijim popodnevnim časovima, gradom prolazi Vinska povorka (karnevalskog karaktera) koju čine berači koji prolaznicima dele grožđe, dečiji maskenbal, mažoretkinje i bubnjari. Posle toga na maloj bini kod „Hotela Zemun“ sledi nastup folklornih grupa iz Vlasotinca i okoline, gde se nalaze i vlasotinački vinari koji izlažu svoja vina, a posetiocima je omogućena besplatna degustacija vina. U kasnijim večernjim satima, na glavnoj bini održavaju se koncerti, najpre lokalnih bendova, a potom poznatih pevača i grupa.

Od 2015. na gradskom jezeru se pliva za vinsko burence, a od 2016. se organizuje „Međunarodni salon vina-vina juga“ na kome pored lokalnih vinara izlažu renomitrane vinarije Srbije, a od gostiju su prisutne vinarije iz Makedonije, Mađarske i Crne Gore. Pored izložbenog karaktera na salonu su prisutni i Vinski viteški redovi iz Srbije, a domaćin im je Vinski viteški red Sveti Simeon iz Vlasotinca, takođe se svake godine u sklopu salona organizuju predavanja na temu unapređenja vinogradarstva i proizvodnje vina i različite vrste diskusija i razmene iskustava.

Ako želite da upoznate ljude bez maske, vesele, iskrene ljubitelje šetnji pokraj Vlasine, dobre muzike i kafane, definitivno trebate doći u Vlasotince. Najbolji period za posetu je zadnji vikend avgusta kada se i održava manifestacija „Vinski bal“ kao svedok jednog davnog zlatnog vremena za Vlasotince. Tada su vredni ljudi naše varoši, slavili vino, rad, mladost i lepotu, i ostavili budućim pokolenjima da ne zaborave na prave vrednosti.

Neka na mlađima bude zadatak da ovu manifestaciju unapređuju i podnignu na viši nivo, neka ona doprinosi razvoju vinogradarstva i neka nas uvek podseća da rad i ljubav prema onome čime se baviš uvek može doneti plodove, pa makar i sa zakašnjenjem.

Izvolite dođite da posetite jednu od najstarijih manifestacija u Srbiji, koja je prkosila i odolevala svemu kroz šta je naša zemlja prolazila, a mi ćemo se potruditi da uvek poželite da se vratite.

TELL ME MORE

Make a splash with WaveRide, designed for everyone passionate about all things surfing.

Follow Us: