Nazad na vrh

Razgledanje grada i okoline

  /  Šta raditi   /  Razgledanje grada i okoline

Stazama graditeljskog nasleđa

Za razgledanje grada nudimo turu „Stazama graditeljskog nasleđa“ gde obilazimo značajne kulturno istorijske spomenike i kroz šetnju pričamo priču o Vlasotincu.

Dočekaćemo Vas u centru grada kod spomen parka lokalno poznatog kao „česma kod četiri lava“ i odatle kreće naše putovanje kroz istoriiju Vlasotinca. Ono što ističemo u ovom parku je Spomenik (spomen–česma) palim borcima za slobodu i ujedinjenje (1809 – 1918), za koji sa ponosom kažemo da ga je projektovao poznati ruski carski arhitekta Nikolaj Krasnov, koji je kao i veliki deo ruske intelektualne elite emigrirao u tadašnju Jugoslaviju za vreme oktobarske revolucije. Danas predstavlja mesto okupljanja Vlasotinčana gde uvek možete sresti nekog i saznati šta se dešava u „čaršiji“.

Dalje Vas vodimo do muzeja „Turska kula“, jedini objekat iz turskog perioda koji je sačuvao svoj prvobitni izgled. Ostalo ćete čuti kada nas posetite…

Staza vina

Ova staza obuhvata dva sela, Dadince i Kozare, kružnog je tipa, dužine oko 6 km. Staza prolazi kroz vinogorje oba sela, gde je moguća poseta vinskih podruma, degustacija i kupovina vina, rakije ali i domaćih tradicionalnih proizvoda zimnice. Jedan deo staze prolazi uz Kozaračku reku, koju zovu još i Rupska reka. Šetnja pored reke pruža poseban doživljaj pomalo divljeg pejzaža i svežine kojom odišu planinski tokovi.

Dadince je poznato i kao rodno selo jugoslovenskog političara i predsednika vlade Dragiše Cvetkovića. U selu mu je i podignut spomenik.

Kozare je mala neotkrivena oaza mira i tišine u kojoj ljudi vekovima s kolena na koleno prenose tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnjnje kvalitetnih vina. U okviru ove ture posećujemo i staru vodenicu iz turskog perioda.

Moguće su organizovane posete, kupovina kukuruznog brašna i domaćih mlečnih proizvoda. Takođe je moguća degustacija kačamaka koji se priprema na licu mesta.

TELL ME MORE

Make a splash with WaveRide, designed for everyone passionate about all things surfing.

Follow Us: