Nazad na vrh

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „УКУСИ ЈУГА“

  /  Vesti / ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „УКУСИ ЈУГА“
ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „УКУСИ ЈУГА“
Традиционална манифестација „Укуси југа“ одржана је данас по седми пут на обали Власине код фонтане, у организацији Туристичке организације општине Власотинце. Овом манифестацијом слави се богатство јесени, чувају неодољиви укуси хране и пића и баштини традиција овог дела Србије.
Својеврсни фестивал хране и пића данас је оживео обале Власине. Мирис ајвара мешао се са мирисима кобасица. Ајвар се кувао на лицу места. Точило се Баново пиво- власотиначко пиво са причом, оном исконском. Излагачима су се придружили произвођачи меда, бомбонџије, пчелари. Посетиоци су могли да разгледају и купују ручно рађен накит и сапуне, колаче, палачинке, домаћу радиност. Једни су припремали храну, други дегустирали и уживали у богатству укуса и мириса. Све то употпуњено је наступом КУД „Црниловић“ чији су чланови извели бројне кореографије са свог репертоара.
„Ове године придружило нам се Удружење жена „Власински загрљај“ и то је много важно за нас јер се ради о женама које припремају зимницу и храну на традиционалан начин, по рецептима из овог краја. Оне тако промовишу наше Власотинце. Недавно су учествовале и на Сајму етно хране и пића у Београду. Данас смо се одлучили за дегустацију домаћих кобасица јер их сваки ресторан у Власотинцу припрема по сопственој рецептури. Многи су данас уживали у ајвару од цепканих паприка, домаћој погачи и домаћим кобасицама. Очекујемо да се из ове манифестације створи аутентичан производ, који ће бити њен знак препознавања. Иако нам временске прилике нису ишле на руку имамо излагаче и учеснике манифестације из окружења тако да наша манифестација добија регионални карактер“, истакла је Наташа Ђокић Живковић, директорка Туристичке организације општине Власотинце.
Истовремено је са „Укусима југа“ организована и едукативна изложба гљива прикупљених током вишедневне манифестације „Дани гљива“.
„Спојили смо данас „Укусе југа“ и „Дане гљива“ и то је дало могућност нашим гостима из целе Србије да упознају кухињу и традицију овог краја. На „Данима гљива“ окупили смо 62 учесника из седамнаест удружења гљивара. Данас су нам се придружиле колеге из још четири удружења, а сутра на Скупштину Миколошко-гљиварског савеза Србије долазе и представници још два удружења“, рекла је Сунчица Јовић, председница Миколошко-гљиварског савеза Србије и ГД „Рујница“
Чланови овог удружења организовали су данас кување пасуља у котлићима и дечју радионицу током које је Жаклина Стефановић упознала децу са прављењем и коришћењем цеђи. Након тога одржана је и дечја ликовна радионица коју је водила Сунчица Ђорђевић, уметница која је позната по сликању вином.

TELL ME MORE

Make a splash with WaveRide, designed for everyone passionate about all things surfing.

Follow Us: